İbn-i Sina'nın halk hekimliği anlayışı

No Thumbnail Available

Ankara Üniversitesi

Abstract

İbn-i Sina hem Avrupa’nın hem de Orta Asya’nın en büyük bilim adamadır ve tıbbın prensi olarak bilinir. Fakat tıp dışında astronomi, felsefe, matematik, trigonometri gibi daha birçok bilim dalıyla ilgilenmiş ve bu alanlarda eserler kaleme almıştır. İbn-i Sina çok genç yaşta önemli bir bilim insanı haline gelmiştir. Farabi’nin kitaplarının yanı sıra Aristo’nun da Metafizik kitabını okuyarak ufkunu daha da genişletmiştir. Hekimimiz oldukça kıymetli eserler kaleme almıştır. En önemli eseri tıp alanında yazdığı kitabı El-Kanun fit-Tıb adlı eseridir. Bu muhteşem eser doğuda ve de batıda hüküm sürmüş çok önemli bilginlerle ilgili önemli bilgilere yer vermiştir. Eserlerinde bilginlerin yanı sıra hekim yaptığı önemli gözlemlerden de bahsetmiştir. Hekim bu eserinde çok farklı hastalıklara yer vermiştir. Bunun yanı sıra kullanılan çeşitli tedavi yöntemlerine de değinmektedir. Hekimin yazdığı bu eser Avrupa’daki birçok üniversitede derslerde faydalanılan bir kaynak olarak kullanılmıştır. Hekimin kaleme aldığı eser toplamda beş ciltten oluşmaktadır. Bu ciltlerin her biri farklı farklı tıp kanunlarından söz etmektedir. Bunların yanı sıra yapılan tedavilerin yöntemlerinden ve de ilaçların nasıl kullanılacağından bahseder. Hekimin o dönemde uygulayıp kaleme aldığı eserler günümüzde bile uygulanmaktadır. Bu çalışma bahsi geçen ünlü hekim kimdir, nasıl bir hayat sürmüştür, kaleme aldığı eserler nelerdir, diğer bilim dallarına yaptığı katkılar, geleceğe kazandırdıkları ve en önemlisi halk hekimliği yorumları nelerdir gibi konular işlenmiştir. Araştırmada betimsel bir anlatım tarzı kullanılmış ve çalışmanın tamamı da tarama araştırma yöntemi ile yazılmıştır.

halk hekimliiği, İbn-i Sina